Diari de campanya

Diari de campanya

dimecres, 11 de novembre del 2015

Anem a PAMs

El passat 4 de novembre l’equip de Govern va presentar el Pla d’Acció Municipal (PAM), és a dir, les línies d’actuació i eixos principals per a aquest mandat 2015-2019. Esperàvem amb ganes aquest document, ja que necessitàvem esclarir dubtes enfront del programa de govern que es va presentar al juny. Llegint aquest extens document, el que hi trobem és una llarga carta als Reis que reedita el programa electoral, a 6 mesos de les eleccions, i tot plegat presidit per una gran indefinició.
Però anem a pams i revisem alguns aspectes a destacar:
La participació ciutadana, tan promesa en el període electoral ha quedat esvaïda en propostes retòriques i sense concreció. No es proposa cap mecanisme de participació ciutadana que aglutini de manera integral les decisions del poble. I la relació amb les entitats continua essent unidireccional entre Ajuntament i entitats (subvencions, convenis, formació, logística), hi trobem a faltar mesures de cohesió social i creació de xarxes entre entitats i espais per a la seva dinamització.
Ens agrada i compartim la idea de model de poble integrador i basat en un desenvolupament sostenible. Però pensem que per fer-ho cal que tot allò que es revisi, tingui en compte la ciutadania. Trobem a faltar, de nou, grans dosis de participació ciutadana en la redacció del nou POUM, l’Ordenança de convivència ciutadana, la renovació d’espais públics, els camins escolars, el Pla de mobilitat, entre altres accions que afecten directament la gent del poble. Per tal de tenir un model de poble sostenible, esperem que, d’una vegada, l’Ajuntament compleixi amb les accions que es detallen al PAES.
Pel que fa a l’activitat econòmica, distingim la gestió interna de l’externa. Pel que fa a la gestió interna, hi trobem a faltar dosis de transparència en l’apartat d’Hisenda i criteris socials en les contractacions externes, atenent a la responsabilitat social, el medi ambient i la perspectiva de gènere. D’altra banda, si atenem a la gestió externa, no s’esclareix la diferència entre Promoció Econòmica i Indústria i el Servei Local d’Ocupació (SLO). Tampoc entenem quin paper juguen els instituts de secundària en l’emprenedoria, així com també trobem a faltar l’explicació de polítiques d’ocupació dirigides a dones, que s’anomenen al títol i no s’exposen al text.
Així mateix, pel que fa a les polítiques socials, es planteja un marc teòric interessant ja que es parla de transversalitat i de no assistencialisme en la seva planificació; llàstima que en les accions proposades hi trobem poques dosis de polítiques amb marcat caràcter redistributiu o universalista i  poca perspectiva de gènere, d’edat, d’origen o de classe social, entre d’altres, per fer efectiva la transversalitat que requereixen.
En l’apartat de salut hi trobem a faltar la demanda d’un CAP amb horari complet, un dèficit important per al poble. I per a Can Luna, ja està prevista la sala polivalent: ens pensàvem que un procés participatiu determinaria els usos que se li volen donar.
El temps corre, la legislatura avança i no podem estar esperant sempre documents que mai arriben per manca de concreció. Necessitem aquest PAM calendaritzat i pressupostat el més aviat possible.
Esperem que així sigui!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada